Hoppa till innehåll

För hyresgäster

Hyresgästinformation

Här har vi samlat information och svarar på vanliga frågor som rör dig som är hyresgäst hos oss. Har du övriga frågor är du välkommen att kontakta oss.

Allmänt

Felanmälan gör du enkelt direkt här på hemsidan, dygnet runt. Vi får då en notis om din anmälan och kontaktar dig så snart som möjligt. Lämna alltid ditt namn och telefonnummer så att vi snabbt och enkelt kan återkoppla till dig.

Om du skulle drabbas av ett akut problem, dvs ett fel som kan orsaka skador på person, fastighet eller annan egendom, ringer du snarast Part Fastighetsförvaltning, 035-2959080

Vi har telefontid varje dag mellan kl 09:00 och 12:00. Vill du besöka oss? Boka tid så att vi garanterat är på plats på kontoret för att ta emot dig.

Allmänt om lägenheten

Vi har försäkrat byggnaden, biutrymmen osv. Dock är det alltid hyresgästens skyldighet att teckna egen hemförsäkring i lägenheten. Detta för att förhindra ev. kostnader som kan bli väldigt stora vid skador i lägenheten. Det är också väldigt viktigt att se till att det alltid finns en fungerande brandvarnare i lägenheten. Vi rekommenderar att du kontrollerar batterierna i brandvarnare regelbundet.

Tag i första hand kontakt med din störande granne och tala om att du blir störd. Om grannen mot förmodan ej upphör med sitt störande, skall du kontakta oss. Vi försöker då alltid först att gemensamt försöka lösa problemet. Att få klagomål är allvarligt. En störande hyresgäst riskerar att förlora rätten till sin lägenhet. Vid problem som är svåra att lösa är det viktigt att du som blivit störd antecknar vem som stör dig samt tidpunkter för störandet. Om ärendet inte kan lösas genom oss, så lämnar vi det vidare till Hyresnämnden.

Om du har tappat bort en nyckel till lägenhet/postbox/tvätt/källare är det viktigt att du hör av dig till oss på Berlings Fastigheter så snart som möjligt. Tappar man nyckeln kan det innebära att vi är tvungna att göra ett cylinderbyte. Kostnaden står du som hyresgäst för och är olika beroende på vad det är för nyckel som kommit bort.

Vid en ev. avflytt är det alltid ditt ansvar som hyresgäst att se till att samtliga nycklar som du kvitterat ut återlämnas. Skulle det saknas en nyckel kommer du att bli debiterad för ett ev. cylinderbyte.

Om något som tillhör lägenheten går sönder eller slits ut ska du kontakta oss snarast, vi reparerar alla skador som uppstår på vår egendom. Det gäller även i gemensamhets utrymmen som till ex tvättstugan. Du har anmälningsskyldighet och kan bli ersättningsskyldig om du inte anmäler en skada.

Du är ansvarig för alla skador och onormalt slitage som uppkommer i din lägenhet, oavsett om de orsakats av någon som tillhör hushållet eller någon som besökt dig och agerat vårdslöst eller försumligt. Ditt ansvar gäller även om du har inneboende, hyr ut i andra hand eller om du har anlitat hantverkare som orsakar skador i din lägenhet. Du som lägenhetsinnehavare är alltid ersättningsskyldig enligt hyresrättslagen, oavsett vem som förorsakat skadan.

När du beviljats lägenhet hos oss kommer vi tillsammans med dig att besiktiga lägenheten samt boka tid för nyckelutlämning.

Det är aldrig tillåtet att röka i gemensamma utrymmen så som trapphus, entréer, källare, hiss eller tvättstuga. Tänk på att aldrig slänga cigarettfimpar från balkongen eller uteplatsen och gå alltid bort en bit från entrén om du ska röka. Förutom att det är en brandrisk är det också väldigt viktigt att visa hänsyn till dina grannar.

Vi har för avsikt att ansluta ansluta alla fastigheter till fibernät. Nu har vi olika lösningar för respektive fastighet. Kontakta oss för att få info om anslutningar till din lägenhet.

Hyra och uppsägning

Vi tillämpar vi ett intresseanmälningssystem. Om du är intresserad av lägenhet uppmanar vi dig att skicka in en intresseanmälan. Så kontaktar vi dig om vi hittar ett objekt som passar.

En uppsägning ska ske skriftligen. Uppsägningstiden är tre månader. Du är enligt hyreslagen skyldig att ha lägenhetsvisningar för nya potentiella hyresgäster. Innan du flyttar ut gör vi gemensamt en besiktning av lägenheten. Samtliga nycklar ska lämnas in senast klockan 12.00 på utflyttningsdagen, om inget annat avtalats. Infaller utflyttningsdagen på en lördag eller helgdag får du uppskov till första vardagen därefter.

Lägenheten ska städas. Glöm inte utrymmen som balkong och förråd. Alla utrustningsdetaljer som ex dörrar, hatthyllor mm ska finnas på plats i lägenheten. Besiktning av lägenheten sker i normala fall när lägenheten är tömd och efter överenskommelse med oss på Berlings Fastigheter.

Om du av någon anledning inte ombesörjt någon av punkterna ovan kommer vi att debitera dig för motsvarande kostnad.

För att få hyra ut din lägenhet i andra hand krävs alltid tillstånd från oss. Att hyra ut lägenheten olovligt anses som en förverkande grund av din hyresrätt och du kan förlora din lägenhet. Du ansöker enkelt om en andrahandsuthyrning genom att kontakta oss. Tänk på att du alltid behöver ha ett godtagbart skäl till varför du önskar hyra ut din lägenhet i andra hand. Godtagbart skäl kan vara exempelvis studier eller arbete på annan kort.

Tänk på att det alltid är du som förstahandshyresgäst som ansvarar för lägenheten under hela uthyrningsperioden. Det innebär att det är Du som ansvarar för att hyran betalas in i tid och ev. skador som kan uppstå i lägenheten. Vi rekommenderar att Du som förstahandshyresgäst alltid upprättar ett avtal mellan dig och andrahandshyresgästen om vilka villkor som gäller.

Hyran betalas alltid i förskott vid månadsskiftet.

Vill du byta lägenhet med någon krävs en skriftlig ansökan till oss på Berlings Fastigheter och vårt godkännande. Vi erbjuder tyvärr ingen plattform för lägenhetsbyte utan du behöver alltid själv hitta en person att byta med.

Renovering

Om du önskar installera egna vitvaror, exempelvis diskmaskin eller tvättmaskin så är detta tillåtet så länge det utförs korrekt av en behörig installatör.

Tänk på att vid egen installation så är det alltid Du som hyresgäst som ansvarar för både installation, underhåll samt ev. skador som kan uppstå. Du är även alltid skyldig att återställa ev. justeringar eller ingrepp som gjorts vid installation den dagen du väljer att flytta ut.

Du får lov att måla om och/eller tapetsera din lägenhet så länge det är fackmannamässigt utfört.. Det är ert hem och det är viktigt att ni ska trivas. Ett slarvigt arbete eller extrema färgval kan göra dig ersättningsskyldig den dagen du väljer att flytta ut. Kontakta oss på förvaltningen så hjälper vi dig med vilka regler som gäller och ger dig tips om material- och färgval.

Du får montera en vägg-TV om det är fackmannamässigt utfört. Du är alltid skyldig att återställa eventuella ingrepp den dagen du flyttar. Ett förslag är att du använder ett bordsstativ till din tv så slipper du skador på väggen.